dinsdag 9 juli 2019

Okay, ik heb het beloofd, dus...

Twee weken geleden gingen we heerlijk een weekje naar Friesland naar een héél klein dorpje ingeklemd tussen sloten en waar de hoofdstraat van het originele dorp een smal klinkerpaadje is: Poppenwier! Met helemaal één zijstraatje! Waar mensen lopend aan het verhuizen waren, hooguit gebruik makend van een bolderkar!


We hadden daar aan het begin van dat paadje een huisje gehuurd en waar je dus eerst over een bruggetje moet om in het dorp te komen!


Waar in een oud schuilkerkje twee mannen hun verzameling drie dagen per week aan iedereen willen tonen en waar je wordt onthaald op koffie, thee of iets fris met een lekker koekje erbij!De een verzamelt oude typemachines en alles wat met een oud kantoor te maken had en hier stond een klein deel van zijn eigendommen uitgestald!


En de ander alles wat met fotografie te maken had en terwijl ik daar was kwam een oude fotograaf spullen brengen voor de verzameling, wat door de verzamelaar enthousiast in ontvangst werd genomen, niet dat er nog een plekje over was in het kerkje!

 Het kerkje was nog helemaal intact en als er meerdere mensen komen kunen ze in de mooie houten kerkbankjes plaats nemen!


Allemaal authentieke details zoals de preekstoel en het koor zijn er nog te bewonderen!

DH kon er uren zitten te vissen en ik ging met Fred heerlijk wandelen en naar de koeien kijken bij de boer er vlakbij, Fred was helemaal verbaasd toen hij die grote dames zag!
En natuurlijk ging er wat fout ! Fred zag aan de overkant van de sloot een klein hondje dat tegen hem blafte en dacht dat het eendenkroos gras was en hij erover kon lopen! LOL!


En daar lag hij dus bij te komen van de schrik, want wat was hij bang! Zijn ogen keken ons angstig aan want hij kon niet zelf op de kant komen. Dus namen we hem mee naar de overkant waar hij kon worden afgespoten:


En ik bleef dus echt niet een hele week thuis zitten om steekjes te zetten, maar bezocht ook twee musea.

Het eerste was in Grou(w), museum Hart van Friesland waar ik foto's maakte. Ik zal niet alles vertellen maar jullie zelf laten genieten:


 Het pak en de gouden medaille van Ids Postma, gewonnen in Nagano!

Schitterend is deze timmermanskist die door zeven generaties werd gebruikt!En na al deze mannen dingen, waren er dus ook prachtige vrouwendingen zoals:


Ik heb de beschrijving er even bijgedaan want vond dit zo bijzonder!

Een jurkje gemaakt van chintz, wat veel quiltsters hebben gebruikt in hun creaties.En dan stond daar die prachtige linnenkast!

De deuren open en daar lagen de mooie lakens en het andere linnengoed, prachtig met de hand geborduurd met bekende motieven die dus eerder al op de merklappen waren geoefend!


Waar trouwens ook een mooi voorbeeld van aan de wand hing!

Natuurlijk waren er ook mooie voorbeelden van de Friese dracht zoals de geplooide mutsen en de oorijzers:

 Prachtige sieraden en gebruiksvoorwerpen!

Zoals deze mooie tas die helemaal met kleine kraaltjes was geborduurd!
Zo dat was dus Hart van Friesland en morgen maak ik nog een logje en laat jullie dan het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek zien en o.a. de schitterende collectie zilver en andere bijzondere stukken!

Fijne dag!