donderdag 3 november 2011

Muzee Scheveningen deel 2!

Omdat ik gisteren al een heel lang log schreef over de tentoonstelling, vandaag het Muzee zelf en de prachtige tentoonstelling die je daar kunt bewonderen over het "Oude" Scheveningen! NU ga er maar even voor zitten en neem er koffie bij, want er valt veel te zien!
Prachtige zilveren beugeltassen, een met een rokhaak en een met een ketting om over de arm te dragen!

 
Zilveren gespen die door de gegoede burgers op de schoenen werden gedragen.
 Ivoren gebruiksvoorwerpen, zoals een rolmaat en een vouwmes.

 En dit zijn de sieraden die bij de dracht werden gedragen: Granaten halssnoeren tot wel 4 snoeren breed, gouden oorbellen met granaat, een gouden filigrein broche werd gebruikt om de omslagdoek dicht te houden.
 Polshorloges waren uit den boze, dus ook vrouwen droegen hun horloge aan een ketting.

Hier zie je een snoer dat in Zeeland werd gedragen, gemaakt van bloedkoraal en een prachtig voorbeeld van een Schevenings snoer.
En wat een handige manier om je geld mee te nemen, met een schuifring werd de beurs gesloten en dan tussen de rokband of in de zak van de onderrok gestopt. Ik zag laatst op een blog dat iemand er een had gemaakt, ik ga het ook eens proberen!
 Hier een hele verzameling zilveren oorijzers en gouden boeken.
Hier is goed te zien hou de gouden filigrein knoppen (boeken) boven de prachtig geplooide muts uitsteken en hoe deze met twee spelden aan elkaar bevestigd werden, aan het einde van de spelden zaten echte parels.
 Hier naast de pop zie je de ijzers liggen die gebruikt werden om de mutsen in model te brengen.
 Een huiskamer met man, vrouw en kinderen, wel gegoede burgerij en zeker geen arme vissers!

  Een harmonium in de hoek van de kamer zorgde voor de muziek.

Ook de grote dochters luisteren mee, beide zijn in dracht, dat was een heel kostbare aangelegenheid en meestal kregen de meisjes de dracht voor het eerst aan met het doen van de belijdenis.
Hier zien jullie mijn levende model dat poseerde in een van de stijlkamers, duidelijk een minder rijke kamer dan de vorige! Deze mevrouw draagt de dracht nog heel vaak, want ze zingt bij het Schevenings Vissersvrouwenkoor.
 Kijk dat ziet er dus heel wat minder deftig uit, maar wel heel huiselijk!
 Veel weduwen van de verdronken vissers moesten werk zoeken om in hun levensonderhoud te voorzien, deze dame liep de straten af met haar viskar.

Ik denk dat we hier een reder en zijn vrouw zien, kijk eens hoe haar hoofddeksel voorzien is van boeken en hoog opgetaste kant.

 Een kast vol met lijfjes en ook wat ongeplooide mutsen,schitterend om te zien.


 En zo werd Scheveningen al heel vroeg geliefd bij de rest van Nederland, namelijk als een heerlijke badplaats!
 
 Dit straatje vind je in een van de gangen van het oude schoolgebouw en laat zien hoe smal de straatjes in het Oude Scheveningen waren, achterin zien jullie het gemak, waar een man door het hartje op de deur naar buiten kijkt!
 Even een praatje met de buurvrouw over de onderdeur!

In een van de gangen stond deze mooie mangel met mangelbak en oud linnengoed.

Een kijkje in het atelier van de naaister.

Dit winkeltje deed mij denken aan mijn overgrootmoeders winkeltje, dat was het kleinste winkeltje in Dordt, waar hier de klanten staan, werd 's avonds het vat met petroleum opgeslagen, want ook de lampenolie kwam van de kruidenier, maar het stond overdag voor de deur.


Hier zijn we in het vooronder van de vissersboot (in Scheveningen waren dat vroeger vooral Bommen), hier waren de kooien van de bemanning.

Hier werd geslapen en gegeten, men had zijn bezittingen in een kist, er was gelukkig wel een kachel om de vaak drijfnatte en onderkoelde mannen te verwarmen en hun kleding te laten drogen.
Ik heb nog veel meer foto's gemaakt, meer dan 130 stuks, maar ik denk dat jullie nu wel een aardige indruk hebben van het Muzee! Verder zijn er nog modelschepen, veel foto's en schilderijen en allerlei soorten schelpen te bewonderen, genoeg om ook menige man te verleiden om mee naar het Muzee te gaan!
Fijne dag!