donderdag 30 januari 2014

Breda ... wat een gaaf museum!

Gisteren samen met twee bee-vriendinnen naar Breda geweest, natuurlijk ten eerste voor de tentoonstelling "Oefenstof", maar we begonnen wel aan de andere kant waar de stad Breda en haar belegering in de tachtigjarige oorlog volop werd belicht:


Het beroemde Turfschip van Breda dat een grote rol speelde bij de bevrijding van de stad staat er, maar wel in een verkleinde versie!

    
Een wel 8cm. doorsnee grote zilveren penning die de verovering van de stad gedenkt, ligt te pronk in een glazen vitrine en aan de wand een collage van portretten van de bestuurders van de stad:

En een heel groot maar vrij primitief geschilderd doek waar de belegering en de slag op staan afgebeeld, hangt daar vrij in de ruimte:


Een portret van Frederik Hendrik, nu moet je mij even niet vragen wat er nog meer  staat, want ben net terug van de oogarts en mijn oog werkt nog niet goed!

Ook deze prachtige bokaal vond daar een plekje:Dus al meteen leuk als je van geschiedenis houdt om dit museum een bezoekje te brengen, maar wij kwamen dus voor de prachtige geborduurde werken die er nog tot en met zondag hangen en liggen! Een schitterende collectie van Joke Visser van wel drie eeuwen handwerken door meisjes en vrouwen gemaakt, merklappen, wol borduursels en een paar ongelooflijk mooie
Souvenirs de ma Jeunesse!

Nu waren Co en ik enthousiast bezig met het maken van foto's toen een suppoost kwam vertellen dat we van deze lappen geen foto's mochten maken, gelukkig hoefde ik de gemaakte foto's niet te wissen, dus ik kan jullie wel een paar smaakmakers laten zien!


Naast deze schitterende borduursels hangen er ook een hele lading prachtige stoplappen en niet alleen van Joke (dat zijn trouwens de mooiste!) maar ook uit het bezit van het museum zelf, prachtig en zo verschillend vaak en toch stuk voor stuk zo mooi!


Toen was helaas de suppoost al komen waarschuwen en ja daar hebben we dus geen foto's meer van gemaakt, maar ik heb een paar foto's van de site van het museum afgehaald zodat ik jullie toch wat kan laten zien:


Nu niets teveel gezegd toch! Dus je hebt nog tot en met zondag!


Zo en nu ga ik rustig wat doen in huis, mijn oog staat weer wijd open, dus fijn werk zal tot vanmiddag moeten wachten!

Fijne dag!