woensdag 2 november 2011

Muzee Scheveningen, handwerktentoonstelling!


 Gistermorgen vertrok ik richting Den Haag/Scheveningen niet al te vroeg want had geen behoefte aan files, maar helaas op de Utrechtse baan liep ik een half uur vertraging op door de stoplichten daar, maar ik wilde persé naar de tentoonstelling van de handwerken van de industrieschool die daar wordt gehouden.Nu wat was dat een heerlijk bezoek meiden, ik heb genoten en niet alleen van de tentoonstelling toen ik in het Muzee foto's liep te maken, kwam er een dame in Scheveningse dracht en daar had ik opeens een levend fotomodel!


Ik vroeg toestemming aan de dame die haar fotografeerde en aan de dame zelf en even later had ik een paar mooie kiekjes van haar, ze vertelde mij een en ander over haar dracht, maar daar vertel ik morgen verder over! Dan laat ik ook nog wat meer foto's zien van het Muzee!
 Maar ik was gekomen voor "Uit de school geklapt" en dus klom ik de trap op naar de eerste verdieping, langs de trap hingen allemaal onderdelen van de dracht in poppenformaat erg leuk om te zien en toen stapte ik het oude schoollokaal binnen waar de tentoongstelde lappen, kleding was uitgestald!
Het was voor sommige dingen die ik daar zag een feest van herkenning en andere dingen gaven mij het gevoel dat ik toch maar erg amateuristisch bezig ben, maar alles was de moeite waard om te bekijken! Kijk maar mee!
 Hier links een lap met allemaal kleine werkjes van Trijnie van Spanning -Oostrom, beeldschone kantjes en bandjes, even aanklikken en je ziet het allemaal wat beter! In een volgende vitrine lag dit goud borduurwerk!Tussen de diverse handwerktechnieken die op allemaal
losse lapjes zijn uigevoerd zijn allemaal prachtige kantjes
gemaakt waardoor de lange lap steeds speelse onder-
brekingen heeft.
Hier rechts zien jullie het begin van de schitterende rol van Marcella : Souvenir de ma Vie! zag hem al eerder in De Lier tijdens de tentoonstelling "Aan de Rol", maar ik ben iedere keer weer onder de indruk van haar vakvrouwschap! Hieronder nog een paar foto's, de rol ligt in een lange glazen doos en dus is het best lastig fotograferen, maar ik hoop dat jullie het goed kunnen zien!

 Rechts een mooie rand met pauwen erin:
Links weer een flink stuk van haar schitterende lap, kijk de fijne kant eens in het eerste stuk!
Even verder hangen allemaal mooie letterlappen op een wand:

Eronder staat een strijkplankje zoals ik als kind hebt gehad, de nostalgie kruipt omhoog, helemaal bij het zien van deze wand waar ik die mooie knalgele patroondelen op zie staan die ikzelf heb gebruikt als meisje van een jaar of dertien om te leren patroon tekenen en ook hoe je de patronen aan je maten aan moest passen!
Dan zie ik plots een heel bijzonder werkstuk en ik denk dat ik nu begrijp wat Marcella en andere blogsters bedoelen met het maken van een "Oud goed" quilt, kijk hoe gaaf dit eruit ziet!

Nu heb ik een woord teveel gezegd? Gaaf hè? Aan de andere kant hing ook nog een grappige en ook heel originele letterlap, met daarin allemaal kleine kussentjes:
Dit lijkt mij voor sommigen van ons, die nogal veel speldenkussentjes hebben verzameld, een heel geslaagde oplossing! In plaats van letters kun je dan altijd nog de naam van de gulle geefster erop borduren!
Nu meiden, hieronder nog wat foto's, maar ik weet zeker dat jullie het geloven als ik zeg dat het al is het geen grote tentoonstelling, duidelijk de moeite waard was! Ook het Muzee is een bezoek waard en neem gerust je wederhelft mee, die vermaakt zich vast wel met de modelboten en de schelpen en andere Zeese dingen die er tentoon gesteld staan!
Fijne dag!

P.S. Nagekomen bericht, kijk eens wat ik in de brievenbus vond vandaag:
Lapjes voor mijn VL quilt afkomstig van Juud en Marleen, de quilt is hierbij officieel van naam veranderd, niet meer mijn nieuwe Victoriaanse maar "Sprokkelquilt!" Idee van Juud! Meiden allebei hartstikke bedankt!