woensdag 18 januari 2012

Hier worden huizen gebouwd!!

Vandaag even over de huizen die hier in huis gebouwd worden! Ja niet alleen het huisje dat ik gisteren af borduurde :

Maar ook het heel wat grotere huis dat boven door DP wordt gebouwd! Hier zien jullie een foto van hoe het begon:


Eerst werden de voor en achtergevel gemaakt, als basis diende het Amsterdamse grachtenhuis, maar omdat het huis op de slaapkamer komt te staan, was het i.v.m. het stof nodig ook een zijgevel te maken.
Deze werd gemaakt in drie delen en kan helemaal open gezet worden zodat de binnenkant zichtbaar wordt! Daarna kwam het dak erop, waar aan de voorzijde drie kleine koekoeken werden geplaatst en ook de ramen en deuren die in de gevels moesten komen werden  afgetekend en open gezaagd.
 Daarna kwamen de kozijntjes met de ramen aan de beurt, zowel in de voor als de achtergevel kwamen deuren zoals in de oorspronkelijke tekening maar de zijkant was natuurlijk een heel andere zaak, daar moest  DP zelf bepalen hoe het moest worden en dat werd een heel aparte gevel! Niet alleen kwamen er dubbele deuren die naar de grote hal leiden, maar ook een balkon met glazen deur en 18 raampjes! Al deze raampjes werden stuk voor stuk geverfd in rijtuig groen met witte kozijnen.

  Hier kunnen jullie de hal al in kijken en zien jullie de trap die naar de eerste verdieping leidt. Daarna begon de enorme klus van het beplakken van de gevels met echte steentjes en het aanbrengen van echte dakpannetjes op het dak. Alle steentjes werden stuk voor stuk met een pincet op hun plaats gelijmd, een enorme klus die ook nog eens werd opgehouden doordat de steentjes uitverkocht raakten en speciaal in Portugal moesten worden bijbesteld!

  

En natuurlijk gebeurde dit niet recht toe recht aan, nee DP  zou DP niet zijn als hij niet allerlei mooie versieringen in de gevels aanbracht! De voorgevel heeft een prachtige ronde cirkel van steentjes gekregen en in het midden een sluitsteen, daaronder een gevelsteen van een vrouwenkopje, rechts zie je een uitvergroting daarvan. Het kopje zit in een schuine hoek op de gevel zodat je er naar op kunt kijken als je eronder zou staan.
En natuurlijk moesten die stenen ook gevoegd worden, de cement werd voorzichtig ingewassen, ook dat kun je hiernaast goed zien! De opgezette schoorsteen bleek toen toch te laag en die is nu ook verhoogd en heeft pijpen erop gekregen, hier zal ik later nog eens een foto van maken als hij helemaal is afgewerkt!
 Hier zien jullie de zijgevel in zijn geheel, de witte banen naast het balkon zijn de afdichting die de scharnieren verbergen waar de gevel mee kan worden geopend.
Als die wordt geopend, dan komt links beneden de eetkamer, daarnaast is de hal met de trap naar boven en achterin het toilet, rechts komt de grote keuken.
Linksboven komt de zitkamer, in het midden de hal  met achterin een gangetje naar de badkamer die direct rechts van de hal komt en daarnaast de kamer van Oma,
Helemaal boven komt de ouderlijke slaapkamer en de kamer van de meid en de mangelkamer.
Rechts zien jullie de achtergevel, daar komt rechts beneden de keuken t.z.t. en ook daar zitten weer wat siersteentjes in de gevel. Tevens kun je hier zien hoe de kleine koekoeks op het dak worden afgewerkt met ook weer echte dakpannetjes en betimmerd met houten latjes. Hier en daar zit er nog beschermend papier op de ramen, maar dat gaat er binnenkort wel af, want zodra de elektra helemaal af is en de dakpannetjes en latjes op hun plek en geverfd dan kan ik aan de aankleding gaan beginnen! Nu daar is al heel wat van ingeslagen, van koperen pannen tot bedden, van stoelen tot kasten en zelfs al wat zilverwerk!
Binnenkort zal ik jullie hier het een en ander van laten zien, want ik wil het echt niet allemaal gaan gebruiken zoals het standaard wordt geleverd, ik zal nog heel wat moeten naaien en stofferen!
Zo dat was het voor vandaag, ik ga zo Mams haar vermaakte pyjamabroeken brengen en vanmiddag hoop ik weer wat steekjes te zetten aan het boompje dat ik rechts van het huisje aan het planten ben!
Fijne dag!