donderdag 7 augustus 2014

Er wordt echt keihard gewerkt! Laatste deel van het rolletje

Jazeker en niet alleen door mij maar ook door de meisjes! En al gaat het niet helemaal foutloos, doorzetters zijn het wel, hier de eerste stappen op het borduurpad van Mara (7 jaar):


En hier het geweldige resultaat van het eerste werkstuk van Arwen op Ome Jan, ook niet helemaal zonder uithalen en opnieuw beginnen, maar op het laatst ging het echt geweldig en het resultaat mag er dan ook zijn:


De blije en trotse glimlach zegt alles, zij heeft de slag te pakken en dit gave kussen is een fantastisch resultaat! Zelf genaaid, soms alleen met spelden en soms eerst met de hand voor geregen, maar echt een te gek resultaat, ik ben zo trots op allebei de meisjes!

Zelf werkte ik aan het rolletje en dan volgt nu het laatste deel:

Hebben jullie ook alle randjes geborduurd en ben je blij met het resultaat? Dan gaan we nu het werkstuk helemaal afmaken! Tel boven je laatste en onder je eerste borduurwerk ongeveer 25 á
30 draden en steek daar even een speld dwars, dan moet je even kijken naar je stof, is het grof dan haal je minder draden uit dan bij fijne stof, ikzelf heb drie draden uitgehaald, maar ik gebruik straks ook smal lint! Dan tel je nog eens zo'n dertig draden af en dan haal je weer drie draden uit, nu kun je daar een open zoom van gaan maken, zowel in de onderste als de bovenste rand, wel even op maat knippen, met een dubbele omslag heb je ongeveer 2,5 cm. nodig voor de zoom. Op het internet staan heel wat voorbeelden hoe je een open rand netjes kunt afwerken zoals hier: http://www.handwerktechniek.nl/borduren.php! (even helemaal naar onderen gaan!)En dan als je alle randjes heb afgewerkt en voor je de boel gaat dichtmaken tot een rolletje, komt het leukste gedeelte: Het versieren!
Neem kraaltjes en misschien heb je ook een leuk bedeltje dat je erop kunt naaien en ga je gang, precies zoals jij het leuk vindt!! Als dat allemaal af is, dan kun je het rolletje gaan sluiten, eerst de lengtenaad, dan een lintje door het eerste open zoompje onder je borduurwerk, het rolletje opvullen tot aan het open randje boven je borduurwerk en daar rijg je dan ook een lintje door, aantrekken en voilá een affo!

Ik hoop vandaag te gaan versieren en als ik even achter Ome Jan mag van de meiden het rolletje te sluiten, dus morgen hopelijk mijn affo!

Fijne dag!