vrijdag 16 augustus 2013

Uitstapje en gedonder in de glazen!

Zullen we dan beginnen met ons uitstapje naar Delft? Nu ten eerste was het helaas geen mooi weer, het heeft de hele morgen tot 1 uur geregend in Delft en dat was dus een tegenvaller, maar we zijn niet van suikergoed en dus wandelden wij gewapend met een paraplu en DD zelfs zonder van de parkeergarage naar het hart van Delft waar net markt werd gehouden:


Daar gingen we eerst de Nieuwe Kerk binnen, nu zij ging ... ik viel de kerk binnen! Ja hoor het was weer eens zover! Ik stapte van het licht in het donker en daar was een houten afritje voor rolstoelen, nu dat was door de regen en alle natte voeten net zo donker geworden als de marmeren vloer eronder en daardoor voor mij niet goed zichtbaar en ik stapte dus precies op de rand en
even later dweilde ik met mijn witte lange broek de vloer! Maar we gingen toch naar binnen en bekeken vooral de mooie monumentale graftombes en gedenkstenen. De prachtige tombe voor Willem van Oranje waar ik steeds weer vertederd wordt door de hond aan zijn voeten:


Heel anders zijn de engeltjes die bovenop de tombe staan, wat een gemene koppies hebben die!


Het zijn trouwens allemaal jongetjes!

Nu dan zijn de andere beelden die erom prijken wel heel wat mooier, de vrouwen die de deugden uitbeelden of het beeld van een zittende Willem in harnas!Ook de gedenksteen voor Hugo de Groot is schitterend en we kregen bij de maquette van de grafkelder van de Oranjes uitleg van een gids die vertelde dat er slechts drie plekje over zijn, dus Beatrix, Willem-Alexander en Máxima kunnen er nog een plekje krijgen, maar daarna is de kelder echt vol.
Dus dat er een ander plekje voor Prins Friso is gevonden komt wel zo goed uit. We zullen vandaag allemaal wel moeten denken aan hem, zijn vrouw en kinderen die alleen achterblijven en zijn moeder die haar kind moet gaan begraven.


Maar wij bekeken ook de vloeren, waar deftige dames en heren een plekje vonden, sommige onder simpele en anderen onder met veel beeldhouwwerk versierde stenen.

Na de kerk wandelden wij over de markt en ik kwam in een kringloopwinkel, nu daar wilde ik gewoon even rondneuzen en weet je wat ik vond? Een schietspoel! Een echte!! Zo gaaf, al langere tijd hoopte ik er een te vinden, ik zag namelijk al jaren geleden bij Crownstitches een mooi exemplaar met een borduurtje erin en dat patroontje heb ik nu meteen maar besteld!


Hier zien jullie een deel van mijn buit (ik bedoel hemden en vesten hoef ik niet te showen toch!), dit is het leukste deel! De twee servetringen ga ik gebruiken voor iets geheel anders, binnenkort zullen jullie zien wat ik ervan heb gemaakt!

We genoten van heerlijke broodjes en koffie voor de lunch en net toen het weer droog werd, was het voor ons al weer bijna tijd om naar huis te gaan, dus wandelden we langs de gave grachten:


De mooie patriciërshuizen en andere grachtenpanden, zoals het Meisjeshuis:


of zoals deze Delfts blauw geschilderde fiets die reclame maakte voor een café:


Of dit huis waar niet alleen veel luiken voor zijn, maar waar ook heel wat studenten onderdak in hebben gevonden:


Weer richting de parkeergarage, waar ik lang in de rij stond om te betalen en toen ik bijna aan de beurt was de betaalautomaat de geest gaf en we gelukkig heel harmonieus de rijen in elkaar schoven om voor de laatste werkende automaat te wachten!

Thuis gekomen eerst met Tara gewandeld en daarna lekker de benen omhoog en een groot glas sap genuttigd! Maar toen DD buiten een sigaretje opstak zagen wij duidelijk dat er weer onweer in de lucht zat, het Donderglas liep over:

Deze oude weervoorspeller reageert op de luchtdruk die vaak extreem daalt voor een onweersbui en dan loopt het blauw gekleurde water uit het glas, vandaar de oude spreuk: Gedonder in de glazen!

Zo jullie weten weer genoeg van onze wetenswaardigheden van gisteren, ben benieuwd welke kleuren mijn heup nog gaat krijgen, mijn scheenbeen wordt al aardig de kleur van het donderglas!

Fijne dag!