zondag 8 december 2013

De modernen!

Het museum in Den Haag heeft naast al dat mooie porselein/aardewerk, zilverwerk en dat te gekke poppenhuis ook een verzameling moderne kunst! Als je er rond kijkt herken je vast wel dingen die je hebt gezien op de tv in programma's als Tussen Kunst en Kitsch, maar ook die je tegenkwam in bladen. Zelf was ik verbaasd over wat ik allemaal herkende en welke ik allemaal kende, want het is niet echt mijn smaak, maar daar waren:


De beroemde meubelen van Rietveld (naar wie de kunstacademie is vernoemd) zowel zijn stoel, die wel heel erg bekend is als deze slaapkamermeubelen:En natuurlijk wil Rennie graag dit cadeautje hebben voor de Kerst, maar ik ben bang dat Mondriaan  zowel mijn als haar portemonnee ver te boven gaan!


Nog meer architectonische meubelen !

 Ook van Rietveld!


Hier een prachtige maquette van het beroemde door Rietveld ontworpen en volledig door hem ingerichte huis bekend als het Rietveld-Schröder huis.En dan weer werk van Mondriaan die samen met zijn mede Stijl genoten pionier was voor abstracte kunst en zijn geometrische abstracte kunst is dan ook wereldberoemd!


Sommige schilderijen trokken mij niet echt, maar hadden vaak een kinderlijke eenvoud, daar tegenover deze stoel hieronder, wederom een van Rietveld en zo simpel en ook zo schitterend gemaakt!


Nu moet ik er niet aan denken daar uren op te moeten zitten, want erg comfortabel ziet het er niet echt uit!


En als je dan toch de Nederlandse abstracte kunstenaars bewondert, dan mag deze niet ontbreken:


Karel Appel!
 

En val ik voor de kleurige creaties, even later zwijmelt Rennie weg bij dit driedimensionale kunstwerk:


Er is dan maar één vraag op haar lippen: Hoe zet ik dit om in een quilt???

En ik? Ik val natuurlijk (geërfd van mijn vader!) als een blok voor de impressionisten die er hangen, met als grote favoriet Claude Monet:


Er hangen nog meer schilderijen van pointilisten, maar de Blauwe Regen van Monet is het voor mij helemaal, wat zou ik deze kleuren graag in een quilt verwerken!


Al zou het moeilijk kiezen zijn, want ik maakte twee foto's en Rennie maakte de onderste en allemaal zijn ze anders van kleur!


En dan sla je een hoek om en hangen daar opeens twee prachtige met kralen versierde japonnen in een vitrine, jammer genoeg stond er niet bij wie daarvan de ontwerper was

Ook zijn er veel oude schilderijen, want er hangt momenteel een deel van het bezit van het Mauritshuis dat wordt gerestaureerd en daar hoort ook deze bij:


De aardappeleters en nee niet van Vincent van Gogh maar van Jozef Israëls !

Al met al dus een heerlijk museum met voor ieders wat wils en deze twee:


Hebben al afgesproken, in januari (ijs en weder dienende!) komt er weer een museum aan de beurt! We hopen dan wel dat ons driemanschap compleet is!

Fijne dag!