maandag 2 februari 2015

Oud en prachtig!

Terwijl wij zaterdag steekjes zetten, kwam Caroline naar Katwijk om ons te laten genieten van haar verzameling en de verhalen die daar bij hoorden! Zoals zij vertelden zijn sommigen dingen die zij doet met oude quilts helemaal tegen het zere been van de "zogenaamde" experts, maar wij quiltsters zijn het met haar eens, oude quilts en tops mag je best opknappen zodat ze bruikbaar blijven voor het nageslacht! Maar kom eerst maar eens wat foto's :


In de crisisjaren begonnen de leveranciers van voedingsmiddelen deze aan te leveren in stoffen en vooral leuk bedrukte zakken, zoals je hierboven kunt zien waren dat dus best gave patroontjes en het handige was dat de papieren etiketten ervan afgeweekt konden worden! Nu werden er niet alleen quilts van gemaakt maar ook andere gebruiksartikelen, zoals bijvoorbeeld dit schort:Niet een modelletje dat je even snel aantrekt, maar het doet wel zijn werk!

En wat denk je van deze jurkje of het lakentje ernaast:
Is het geen dotje? En dan een trotse moeder of oma die er een stukje broderie in zette om het nog mooier te maken voor haar dochtertje.

Het lakentje heeft twee kippetjes als versiering gekregen en ook dat is dus een voerzak geweest!

Maar ik had het al over quilts, nu kijk maar eens mee, deze werden ook voor het grootste deel uit voederzakken gemaakt:


Hierboven quilt die zij als blokken kreeg, deze lagen er duidelijk al jaren en moesten eerst gewassen worden voor zij er zelfs maar aan kon gaan werken, maar zij maakte er dus een quilt van en quiltte hem helemaal door met de hand.


Hierboven ook een die zijzelf afmaakte, het waren alleen maar driehoeken van driehoeken, dus zelf maakte zij er blokken van en tenslotte werd het deze quilt!


Deze quilt was er heel slecht aan toe en dus haalde zij er de slechte blokken vanaf, repareerde alle naadjes die los zaten en met een nieuwe rand erom is hij weer jarenlang bruikbaar!


Niet te geloven, maar ook deze quilt werd gemaakt van voerzakken en Caroline vertelde dat de roze zakken van voer voor varkens waren, leuk dus roze voor roze varkentjes!
 

Ook deze quilt werd fors gerestaureerd en als extraatje kwamen er knoopjes op, dat was dus echt een eigen bijdrage van Caroline.


Kijk maar eens goed naar de quilt hierboven, kijk maar naar de randen, heel duidelijk is dat het een geliefde en veel gebruikte quilt is die generaties lang door de familie werd gebruikt, gaaf toch!


Weer zo'n mooi oud exemplaar en weet je dat zij deze zomaar kreeg! Haar Amerikaanse vriendin werd aangesproken na een soort fancy fair van de kerk en kreeg deze voor haar Hollandse vriendin omdat zij die toch spaarde en hij was toch niet verkocht! Kijk, ik moet dus duidelijk op zoek naar een Amerikaanse vriendin! LOL!


Bij deze quilt kwam het roze dus ook van de nu bekende varkensvoerzakken en zo had het voer van ieder dier dus een eigen kleurtje!


Hier nog twee exemplaren met Sue Bonnets dametjes, de een veel grover dan de andere, maar beide wel heel erg leuk!


Oh ja en toen deze weddingring! Wil je wel geloven dat iemand die zomaar weg gaf aan haar, want "Ze had er niets mee!" Ik bedoel maar, je moet maar geluk hebben toch!Vooruit en tenslotte nog deze met allemaal oude Staphorster lapjes, het vele paars van de rouw en gelukkig ook de vrolijke kleurtjes van de kraplappen, heb er snel een close up nog van gemaakt, want wie bedenkt er nu rood geruite stofjes tussen, maar het geheel is echt geweldig!


De stapel vlak voor mijn neus ligt dus een beetje in de weg, want die was op het laatst wel heel erg hoog, maar we genoten van Caroline haar quilts en haar verhalen en we bewonderden haar doorzettingsvermogen om van oude versleten exemplaren weer gebruiksklare exemplaren te maken!
Caroline, nogmaals: Hartelijk dank voor een heerlijke middag!

Zo en nu nog even een rondje langs de hardwerkende dames, zoals Juud die druk is met het doorpitten van heer Prince:

Naast haar schitterende sjaals die ik gisteren al liet zien, showde Debbie ook haar borduurwerk dat ze dit jaar echt wil afmaken!


Hier even dichterbij, schitterend toch en de kleuren zijn zo mooi!


Hier ligt een schattig hexagonentasje naast een hele stapel hexagonen bloemen die straks als rand om een quilt komen, ik weet het niet precies meer, maar ik dacht dat het er meer dan 180 moeten worden!


Wat een ijver hè, nu laat Karen en Carina maar schuiven, die tracteren ons volgend jaar vast weer op een schitterende quilt!


Want ik had helaas geen foto van Carina's quilt, dus ik ben even leentjebuur bij haar gaan spelen en hier zie je hoe mooi haar getoonde quilt wel niet was:


Duif en Hilde werken hard door, terwijl Else even bij hen aanschuift voor een gezellig praatje:


Ja Noa is er ook weer, helemaal uit Almelo gekomen ondanks het slechte weer en ook hier stonden de handen en de monden niet stil! LOL!


Na haar gezellige presentatie schoof Caroline ook aan voor wat steekjes!:


Zo dat was echt het laatste over de bloggersbee 2015, morgen laat ik wel zien waar ik aan werkte!

Fijne dag!