vrijdag 31 mei 2013

Tassen etc.....!

De wandeling in Amsterdam naar de Herengracht had als doel het Tassenmuseum Hendrikje, dat daar in een prachtig pand is gevestigd:

En waar ik bij binnenkomst meteen verliefd werd op een tas! Ja sorry hoor, maar het was wel de meest Hollandse tas die je kunt bedenken en dan niet die in rood, wit en blauw met een oranje kroontje als tassenhanger, maar dit geweldige exemplaar:


Is hij niet geweldig, deze gave rode tulp! Later zagen we een rood met zwart exemplaar in het museum:Helaas ik had deze expres met kaartje gefotografeerd zodat ik de naam van de ontwerpster kon lezen, maar door het glas is het helaas niet goed leesbaar! Maar via Google vond ik toch haar naam en site: Linda van der Poel.
Naast deze tulpentassen waren er ook sleuteletuis  en portemonnees in dit model verkrijgbaar, maar ook prachtige tassen in de vorm van rozen!

In de collectie is echt van alles te vinden! Je gaat (eventueel met de lift) naar de derde verdieping waar de oudste tassen ten toon gesteld zijn en daar vind je echt van alles, gehaakte en gebreide tassen zoals het communie tasje hier links! Of de handtas van Prinses Liliane van België, met daaronder de reistas van Koning Willem III, met daar weer onder de reistas van Prins Bernhard met zilveren doppen, dekseltjes en doosjes, alles gegraveerd met de B en een kroontje erboven! Zowel de tas van Willem als van Bernard zijn van Duitse makelij.


Maar ergens ander lag weer dit mandje met deze prachtige gouden en ivoren handwerkspulletjes, helaas mocht ik niet flitsen dus de kleuren zijn niet allemaal even duidelijk!

Natuurlijk was er ook een schitterende verzameling zilveren beugeltassen:


Hier heb ik toch even de flitser gebruikt (per ongeluk tegen het knopje gestoten) en dan zie je twee prachtige exemplaren, de linker is van Rotterdams fabricaat. We vergeten wel eens dat er vroeger door heel Nederland zilversmeden werkzaam waren en er dus niet alleen in Schoonhoven en Amsterdam prachtige creaties werden gemaakt.

Maar als je de bovenverdieping hebt bewonderd (daar ben je gauw een uur mee zoet!) daal je af naar de verdieping eronder en daar vind je weer andere prachtige exemplaren:


Van allerlei materialen werden ze gemaakt, leer, plastic, metalen en stoffen tassen waren er te bewonderen, hierboven een aantal vintage modellen!


De tassen hierboven waren stuk voor stuk geborduurd en schitterend gemaakt, maar ook het oude buideltje hieronder geeft mij inspiratie!


Er waren ook heel bijzondere tassen of moet ik zeggen van heel bijzondere voormalige eigenaren! Kijk maar eens naar deze leuke:


Op de foto zie je Hillary Clinton met dit schattige poesje/avondtasje! En hieronder een tas van Liz Taylor:


Maar ook een jongere generatie is vertegenwoordigd in de persoon van Madonna:


Is dit alles? Welnee, momenteel is er op de onderste verdieping een  speciale tentoonstelling van houten schooltassen en je kunt er zelfs een kopie van kopen, wel even een dikke portemonnee mee nemen:


Oh en voor de liefhebbers van zilveren gebruiksvoorwerpen,
er hangen meerdere prachtige Chatelaines
er zijn goed gevulde reiskoffers en er is dus ook een winkel waar je leuke dingen kunt kopen, van goedkoop tot heel duur (Tulptas € 185,-, boekenlegger € 2,95). Nee ik laat jullie echt niet alles zien wat ik op de korrel heb genomen, dat is niet de bedoeling van dit logje! Het is meer als aanmoediging bedoeld om eens gezellig naar Amsterdam te gaan en dit geweldig leuke en goed toegankelijke museum met een bezoekje te vereren!

Ter afsluiting kun je genieten in het restaurant van een heerlijk kopje koffie met uitzicht op de mooi aangelegde tuin van het museum, waar achteloos  een tas bij de bank is blijven staan:Fijne dag!