zondag 16 augustus 2015

Zoals beloofd: Vlasdag!

Naast de opening van De Quilt Ster, was het gisteren ook Vlasdag in Dreischor! Ik wist wel een beetje wat het in hield, had mij al georiënteerd op de site van de gemeente en het was precies als vermeld en meer! Ik maakte heel wat foto's van zowel het gebeuren daar als van het beeldschone dorp waar de kerk op een terp in het midden staat en waarom heen zo veel te zien was:

 Bovenstaande foto laat de eerste stap zien van het bewerken van het vlas: het repelen, hiermee wordt de zaadbol van de stengels verwijderd, dit gebeurd echt in een prachtig ritme van de samenwerkende repelaars!


  Hier was het ook : Jong geleerd is oud gedaan!
  Deze jongen was enthousiast aan het hekelen.

Hier het vlas dat in bossen wordt aangeleverd. Hier hangt het vlas klaar om te worden gesponnen, daarna wordt het geweven en heeft men er prachtig linnen van gemaakt, maar ook wordt het op de lijnbaan tot touw geslagen.

Zorgvuldig worden de oude machines gebruikt en iedereen kreeg vriendelijk antwoord op alle vragen!

 Het enthousiasme van de mannen die demonstreerden was echt aanstekelijk, duidelijk dat zij er net zo veel plezier in hadden als de kijkers!


Naast het oude ambacht van het vlas bewerken, waren er nog meer oude ambachten te bewonderen:

  Deze mandenmaker zat op zijn gemak een prachtige mand te maken van wilgentakken!

 De pottenbakker.

 Een Zeeuws huishouden, compleet met appels schillende man en breiende huisvrouw!

 In het huishouden daarnaast is moe aan het wassen, terwijl pa met een klok de was uitspoelt!


Maar ook het plaatsje Dreischor zelf is een bezoekje zeker waard, want al stonden er nu veel kraampjes (en lag er overal wel een kleed waar tweedehands spulletjes werden aangeboden) de prachtige geveltjes waren ook de moeite waard en daarom hier nog wat foto's:


Hier de rechtbank en hieronder de poort waardoor men naar binnen gaat en waarboven een mooie spreuk staat!


Karakteristieke manier van muurbekleding namelijk gepotdekseld met houten planken. 

 En dan zie je een oud (helaas gesloten) winkeltje met een grote reclame voor margarine van Jurgens en dit was voor mij natuurlijk een extra aanleiding om een foto te nemen, want al was hun eerste margarine fabriek in Oss zoals op dit bord staat vermeld, de oliefabriek waarvan de margarine werd gemaakt stond en staat nog steeds in Zwijndrecht en heette vroeger Van den Bergh en Jurgens en later Unimills en was na een fusie met Lever in Engeland het begin van Unilever en laat ik nu tien jaar boekhouder zijn geweest op deze fabriek!


Zo dat was Dreischor en het heerlijke dagje uit dat wij met ons vieren hadden! Volgende week weer een "gewone" bee bij Ria thuis, dan zal ik ook weer wat foto's maken van de creaties van hun, want Ria heeft al weer een schitterende affo!

Fijne dag!

Dagje Dreischor.....

Gisteren was het zover, we gingen met Plezier voor vier naar Dreischor om bij Marcha onze slag te slaan! We kwamen aan in Dreischor en moesten omrijden, want de weg waar Marcha haar beeldschone winkel heeft was afgesloten voor het verkeer, het werd te druk en zeker in combinatie met de Vlasdag die er ook werd gehouden, dus moesten we parkeren midden in een weiland, dat na de regen van de afgelopen dagen dus aardig blubberig was!

Maar eerst op naar de winkel en hier wat foto's van de prachtige quilts in de tuin en van de winkel:


Hier bekijken Bep en Ria hun buit in de tuin en genieten ondertussen van een bakje koffie!


 Hier een prachtige Jules, ja er hingen echt schitterende quilts:


 Zoals deze waarin allemaal geborduurde klederdrachten waren verwerkt:  Hier wordt de buit van Henny bewonderd!Overal waren prachtige quilts te zien en er was echt een schitterende hoeveelheid stoffen te koop!
In het leslokaal werden stempels gedemonstreerd en wat kan men veel verschillende dingen maken met deze sets! Boven de tafel hingen voorbeelden genoeg!


En wat was ze blij met de koelte die de sneeuwmannen haar gaven! Hubertine druk met het snijden van de stoffen voor de klanten en druk was het!En terwijl Marcha de klanten hielp met afrekenen en tussendoor ieder die iets vroeg nog van advies diende, zochten wij buiten een plekje om bij te komen en te genieten van onze aankopen!

Morgen laat ik jullie nog wat zien van het leuke dorp en de Vlasdag die werd gehouden!

Fijne dag!