vrijdag 6 december 2013

Er valt nog veel meer te bewonderen!

Het Gemeentemuseum van Den Haag bergt naast de huidige expositie van Coco Chanel, ook schitterende collecties en daar hebben wij dus ook van genoten, te beginnen met dit prachtige Delfts  Blauw en Polychroom:Maar er zijn ook schitterende stijlkamers, zoals deze goudleerkamer:


 Waar in een hoek dit schattige geportretteerde meisje hangt:


De geweldige collectie schalen en kannen, wat een rijkdom valt er te zien:


En dan sla je een hoek om en staat daar plots een prachtig poppenhuis! Zo mooi en zo groot dat het ervoor geplaatste trapje nodig was om in de bovenste kamers te kunnen kijken!Prachtig zilverwerk valt er te zien, zoals de zilveren wandkandelaars en spiegel :


Zijden japonnen en schitterend beddengoed pronken in de grote slaapkamer!


Er woont duidelijk een verzamelaar van Delfts Blauw, wat een mooie miniaturen staan er uitgestald in de kast!


De hond speelt samen met het kind onder toeziend oog van de gouvernante en het staand horloge geeft de juiste tijd aan.


Veel van de wand en plafondversieringen zijn als trompe l'oeil aangebracht en verbeelden prachtige stuc plafonds en betimmeringen aan de wanden.


Op zolder vind je de voorraadkamer en ook de ruimte voor de was en de strijk.


Nog een van schitterend linnen voorziene kamer met kasten vol linnengoed.


En dan de keuken, Delfts Blauw, koper, tin, de kokkin en haar hulpen zijn van alle gemakken voorzien, de schouw met daarin het gerei om te kunnen koken, de schalen vol fruit, groente en brood, nee honger is er niet in dit huishouden!

Niet alleen al dit moois in miniatuur, maar ook het Haags zilver is adembenemend:
Suikerstrooiers:
 

Een in zilver gevatte en versierde schelp:


En op de onderste plank prachtig  bewerkte en met zilver versierde cocosnoten:
 

Bij sommigen voorwerpen keek ik met open mond naar de teksten die aangaven waar het voor werd gebruikt!Want deze bovenstaande schaal werd gebruikt als luiermand!


Sommige stukken zijn druk bewerkt en zelfs overdadig versierd, andere zijn van een prachtige eenvoud zoals de koelemmer hierboven of de Art Deco-stukken hier beneden :


De bovenste plank zijn allemaal spulletjes die eens een deftige dame haar toilettafel sierden!
Aparte kandelaar die meer in de art nouveau stijl is gemaakt en de natuurlijke toegevoegde vormen met prachtige aren versiert.
 
 
Schitterende schalenset en zijn dat nu echt aspannetjes?

Ik hoop dat jullie hiervan net zo hebben genoten als wij, maar het mag wel duidelijk zijn dat het museum een bezoek meer dan waard is!

Momenteel is er tijdelijk een deel van de collectie van het Mauritshuis te bewonderen, daar zie je dus schilderijen uit de vijftiende en zestiende eeuw en zowel Noord Nederlandse als Vlaamse schilderijen, maar er is ook een groet collectie moderne kunst, morgen daar wat opnames van!

Fijne dag!