zondag 16 augustus 2015

Zoals beloofd: Vlasdag!

Naast de opening van De Quilt Ster, was het gisteren ook Vlasdag in Dreischor! Ik wist wel een beetje wat het in hield, had mij al georiënteerd op de site van de gemeente en het was precies als vermeld en meer! Ik maakte heel wat foto's van zowel het gebeuren daar als van het beeldschone dorp waar de kerk op een terp in het midden staat en waarom heen zo veel te zien was:

 Bovenstaande foto laat de eerste stap zien van het bewerken van het vlas: het repelen, hiermee wordt de zaadbol van de stengels verwijderd, dit gebeurd echt in een prachtig ritme van de samenwerkende repelaars!


  Hier was het ook : Jong geleerd is oud gedaan!
  Deze jongen was enthousiast aan het hekelen.

Hier het vlas dat in bossen wordt aangeleverd. Hier hangt het vlas klaar om te worden gesponnen, daarna wordt het geweven en heeft men er prachtig linnen van gemaakt, maar ook wordt het op de lijnbaan tot touw geslagen.

Zorgvuldig worden de oude machines gebruikt en iedereen kreeg vriendelijk antwoord op alle vragen!

 Het enthousiasme van de mannen die demonstreerden was echt aanstekelijk, duidelijk dat zij er net zo veel plezier in hadden als de kijkers!


Naast het oude ambacht van het vlas bewerken, waren er nog meer oude ambachten te bewonderen:

  Deze mandenmaker zat op zijn gemak een prachtige mand te maken van wilgentakken!

 De pottenbakker.

 Een Zeeuws huishouden, compleet met appels schillende man en breiende huisvrouw!

 In het huishouden daarnaast is moe aan het wassen, terwijl pa met een klok de was uitspoelt!


Maar ook het plaatsje Dreischor zelf is een bezoekje zeker waard, want al stonden er nu veel kraampjes (en lag er overal wel een kleed waar tweedehands spulletjes werden aangeboden) de prachtige geveltjes waren ook de moeite waard en daarom hier nog wat foto's:


Hier de rechtbank en hieronder de poort waardoor men naar binnen gaat en waarboven een mooie spreuk staat!


Karakteristieke manier van muurbekleding namelijk gepotdekseld met houten planken. 

 En dan zie je een oud (helaas gesloten) winkeltje met een grote reclame voor margarine van Jurgens en dit was voor mij natuurlijk een extra aanleiding om een foto te nemen, want al was hun eerste margarine fabriek in Oss zoals op dit bord staat vermeld, de oliefabriek waarvan de margarine werd gemaakt stond en staat nog steeds in Zwijndrecht en heette vroeger Van den Bergh en Jurgens en later Unimills en was na een fusie met Lever in Engeland het begin van Unilever en laat ik nu tien jaar boekhouder zijn geweest op deze fabriek!


Zo dat was Dreischor en het heerlijke dagje uit dat wij met ons vieren hadden! Volgende week weer een "gewone" bee bij Ria thuis, dan zal ik ook weer wat foto's maken van de creaties van hun, want Ria heeft al weer een schitterende affo!

Fijne dag!

11 opmerkingen:

Ineke zei

Wat een mooie ambachtelijke manier van werken met vlas, leuk om aan de hand van je foto's het rustig te bekijken.
Liefs, Ineke

Happy Earl Grey zei

Leuke foto's en die oude ambachten mogen niet verloren gaan. Maar zal de volgende generatie daar ook zo over denken?
Hartelijke groeten El

Judith zei

nou dat is zeker een goede zaterdag geweest, gezellig hoor. Ik hoop in november een kijkje te gaan nemen.

KijkDaarIs zei

Dat was vast een gezellig uitje !!!
Je hebt leuke foto's gemaakt....zo kunnen wij ook een beetje mee genieten.
Fijne dag...

Anoniem zei

Oh Lida, wat laat je ons lekker meegenieten. Ja, die oude ambachten....het is en blijft leuk om naar te kijken en wat leuk dat je die winkel nog ontdekt hebt en je verhaal achter het 10 jaar boekhouding doen voor een bedrijf. Ik heb weer erg genoten. Fijne dag en groetjes Wilma

AnitaS zei

Wat leuk om al die oude ambachten te zien in zo'n mooi plaatsje.

Crafts 'n' Skills zei

Eigenlijk zouden we dat gewoon allemaal weer terug in het leven moeten roepen, vind je niet? Heerlijk om al dat ambachtswerk te zien!

Truus zei

Ja Dreischor is een leuk plaatsje al is het lang geleden dat we daar geweest zijn.
Mooi he al deze oude ambachten en demonstraties ermee.
Op de 1e zaterdag in augustus is hier in Drenthe in Lhee ook zo'n soort dag-de oogstdag van Lhee- waar ook oude ambachten ,machines en tractoren te zien zijn en een boeldag wordt gehouden.De mensen die hierbij betrokken zijn lopen dan in klederdracht en ook de kinderen.
Wat leuk dat je dit bord zag van de begintijd van het bedrijf waarvoor je gewerkt hebt.
Gezellige Bee
groetjes,Truus uit Drenthe

Conny's-blog zei

Wat een leuke markt daar zeg, lekker genieten van zo,n mooi plaatsje toch...............liefs.Conny

Gerard zei

Ik heb nu pas voor het eerst van Dreischor gehoord. Wat een mooi plaatsje en wat een leuke oude beroepen markt! Bedankt voor de foto's!

Marcha Osephius zei

Hi Lida, ik kom toevallig op je blog terecht, na een speurtochtje op internet met als zoekterm 'Vlasdag' (alvast wat vooronderzoek voor komende editie), en laat ik nu op jouw blog terecht komen met een wel heel erg leuk verslag van de vorige editie!
Wat leuk te lezen het verhaal waarom je de foto van de wandbeschildering nam, en nooit geweten dat Dreischor een rechtbank had! Afin.... erg leuk je hier even tegen te komen en hartelijk dank voor het leuke stukje over onze winkel!