donderdag 11 juli 2019

Schepen en zilver in het Fries Scheepvaartmuseum te Sneek...

 Ha jullie denken nu dat worden allemaal foto's van schepen, maar nee wel een paar maar mij gaat het juist om die dingen die je niet direct in een scheepvaart museum verwacht! Zoals deze kleurige verzameling, deze sierstukken zaten vroeger op het roer van de schepen zodat iedereen direct kon zien wie de schipper was:




Of deze schitterend bewerkte en beschilderde mastborden, die onderaan de houder van de mast werden bevestigd en waar vaak religieuze onderwerpen op staan afgebeeld!


Maar soms ook onderwerpen uit de Friese historie.


Hieronder ook schitterend versierde houtsnedes, men was vroeger natuurlijk niet zo gehaast als nu en maakte op lange winteravonden het mooiste snijwerk wat je maar bedenken kon, dus Volkskunst eerste klas!
 



 Je denkt nu natuurlijk: Waar blijven de schepen?

Wel die zijn er dus ook, allemaal modellen van de verschillende soorten houten schepen die eens de Friese wateren en de zeeën bevoeren!

De namen van al die soorten daar heb ik dus niet op gelet, maar ik geniet gewoon van het vakmanschap waarmee ze zijn gemaakt!

En het zijn dus niet alleen modellen maar ook prachtige schilderijen die je er kunt bewonderen.





En ze zijn dus niet alleen gemaakt van hout, maar soms van heel exotische materialen.

Dit schip komt uit het Verre Oosten en lijkt het meest op zilver filigrain werk zo fijntjes en mooi gemaakt.

En natuurlijk ging er soms ook heel kostbare zaken mee aanboord en dan is een kist als deze onontbeerlijk, prachtig beslagen en beschilderd!





En natuurlijk kun je niet zo maar de zee op gaan en vroeger hadden ze dus ook schitterend gereedschap om hun weg te vinden zoals deze sextant, die meegenomen werd in een prachtige bijpassende kist.

En schippers waren niet zomaar het "gewone" volk, zij hoorden bij de elite van Friesland en hadden dan ook prachtige wapens en als er een stierf dan werd dat herdacht met een mooi geschilderd bord:

Koffers.... nee niet zo als wij die kennen nu, maar kisten werden meegenomen en daar zaten je bezittingen in die je aan boord nodig had en hoe rijker hoe mooier de kisten en zoals bijna alles in Friesland schitterend beschilderd:



Varen naar verre streken was natuurlijk ook gevaarlijk en op de grote Friese schepen gingen dus ook kanonnen mee aan boord om piraten van het lijf te houden, maar ook schepen van andere landen die op hun vracht uit waren.

En dan staat daar zo'n scheepje in het klein en ik bedacht hoe die dappere Friezen erop uit gingen met toch maar kleine boten naar verhouding op hele grote zeeën!


En ook toen gingen mensen dood, niet alleen volwassenene maar ook kinderen en die werden opgebaard op deze prachtig beschilderde baren van het Schippersgilde, de maten zijn aangepast voor mannen, vrouwen en kinderen.

En natuurlijk waren er schepen op tegeltjes! Ik heb zelf Friese tegeltjes in mijn keuken, maar deze passen dus perfect in het scheepvaartmuseum omdat er Friese platbodems op staan.


Natuurlijk waren er ook hele rijke schippers en scheepseigenaren en het gilde was dus niet armlastig, dat was ook te zien aan dit prachtige glas van het Gilde met gravures en een gouden rand.

En dan hier boven deze heel bijzondere tassen/koffers gemaakt van hout,  ze komen uit Noorwegen, de rechter is daar beschilderd, de linker koffer is in Hindeloopen beschilderd en wat zou ik graag zo'n koffer hebben, was er helemaal weg van!


En als je toch uren tijd hebt dan maak je dus ook iets moois van zoiets gewoons als de trekker van de scheepsbel.
Van touw geknoopt, zo kunstig er zit zelfs een kroon in verwerkt!

En dan waren er natuurlijk ook onderlinge wedstrijden!
Iedereen kent nu nog het Skûtsjesilen. De wedstrijden met de schepen van de Friese steden als Grou(w), Sneek, Bolsward etc.

Nu daarvan werd de winnaar toen en nu met een mooie prijs bedacht en ook daarvan zijn er voorbeelden te zien, zilveren penningen en bekers en heel speciale zoals de maststok:




En die penningen zijn ware meesterwerkjes evenals de prachtig gegraveerde bekers of de mooie lepels.

Mooie typisch Friese prijzen, voor schaatsen, zeilen en kaatsen!



En dan loop je deze kamer in, waar een prachtige schouw is en waar kasten vol staan met het mooiste zilver en een oude dame zit te poetsen, want al dat zilver vraagt wel om onderhoud en het stond er allemaal prachtig bij!


Sierlijke zwaarden in prachtige houders, brandewijnkommen te kust en te keur, bierpullen met deksel en tabakspotten, wat een rijkdom!

En ook de kerk deelde mee in de Friese rijkdom, zoals met deze prachtige kandelaars, opvallend is dat het allemaal zilver is en alleen de oorijzers van de dames van Goud waren en soms wat sieraden een gouden sluiting hebben.


Maar de dames deelden dus echt wel mee in de rijkdom en de getuigen daarvan zijn deze prachtige chatelaines en zilveren scharen:




Ook de tassen waren schitterende creaties met zilveren beugels en de dames breidden er zelf met kraaltjes tassen aan en soms waren ze van fluweel met kraaltjes geborduurd, maar wat opviel was dat de meeste tassen zwart waren.


Ook werden er dus zelf beursjes gebreid die dan weer aan mooie zilveren beugeltjes werden gezet.






Ook in het huishouden werd schitterend zilver gebruikt, thee- en koffiepotten, brandewijnkommen, peper en zoutstellen en schitterende fruitschalen.

Prachtige lepels voor speciale gelegenheden, zoals dooplepels.




En onder een stolp in een glazen kast staat dan dit schitterende inkststel, met kandelaar, inktpot, zandstrooier en zilveren veerhouder.

Brandewijnkommen, druk of juist heel glad bewerkt, dus aangepast aan de mode van dat moment.



Peper en zoutstel en mosterpotten met lepeltjes.



En als je dan de kamer na al dat moois verlaat, hangt daar nog een prachtige Friese Staartklok en staat er een schitterend oud staand horloge!

Ik was er een paar uur en kon er nog wel een paar uur genieten, maar helaas liep mijn parkeertijd af! Dus als je ooit in Sneek bent, ga er dan even naar binnen en geniet van een geweldig museum met voor kinderen een speciale afdeling!

Fijne dag!