vrijdag 16 augustus 2013

Uitstapje en gedonder in de glazen!

Zullen we dan beginnen met ons uitstapje naar Delft? Nu ten eerste was het helaas geen mooi weer, het heeft de hele morgen tot 1 uur geregend in Delft en dat was dus een tegenvaller, maar we zijn niet van suikergoed en dus wandelden wij gewapend met een paraplu en DD zelfs zonder van de parkeergarage naar het hart van Delft waar net markt werd gehouden:


Daar gingen we eerst de Nieuwe Kerk binnen, nu zij ging ... ik viel de kerk binnen! Ja hoor het was weer eens zover! Ik stapte van het licht in het donker en daar was een houten afritje voor rolstoelen, nu dat was door de regen en alle natte voeten net zo donker geworden als de marmeren vloer eronder en daardoor voor mij niet goed zichtbaar en ik stapte dus precies op de rand en
even later dweilde ik met mijn witte lange broek de vloer! Maar we gingen toch naar binnen en bekeken vooral de mooie monumentale graftombes en gedenkstenen. De prachtige tombe voor Willem van Oranje waar ik steeds weer vertederd wordt door de hond aan zijn voeten:


Heel anders zijn de engeltjes die bovenop de tombe staan, wat een gemene koppies hebben die!


Het zijn trouwens allemaal jongetjes!

Nu dan zijn de andere beelden die erom prijken wel heel wat mooier, de vrouwen die de deugden uitbeelden of het beeld van een zittende Willem in harnas!Ook de gedenksteen voor Hugo de Groot is schitterend en we kregen bij de maquette van de grafkelder van de Oranjes uitleg van een gids die vertelde dat er slechts drie plekje over zijn, dus Beatrix, Willem-Alexander en Máxima kunnen er nog een plekje krijgen, maar daarna is de kelder echt vol.
Dus dat er een ander plekje voor Prins Friso is gevonden komt wel zo goed uit. We zullen vandaag allemaal wel moeten denken aan hem, zijn vrouw en kinderen die alleen achterblijven en zijn moeder die haar kind moet gaan begraven.


Maar wij bekeken ook de vloeren, waar deftige dames en heren een plekje vonden, sommige onder simpele en anderen onder met veel beeldhouwwerk versierde stenen.

Na de kerk wandelden wij over de markt en ik kwam in een kringloopwinkel, nu daar wilde ik gewoon even rondneuzen en weet je wat ik vond? Een schietspoel! Een echte!! Zo gaaf, al langere tijd hoopte ik er een te vinden, ik zag namelijk al jaren geleden bij Crownstitches een mooi exemplaar met een borduurtje erin en dat patroontje heb ik nu meteen maar besteld!


Hier zien jullie een deel van mijn buit (ik bedoel hemden en vesten hoef ik niet te showen toch!), dit is het leukste deel! De twee servetringen ga ik gebruiken voor iets geheel anders, binnenkort zullen jullie zien wat ik ervan heb gemaakt!

We genoten van heerlijke broodjes en koffie voor de lunch en net toen het weer droog werd, was het voor ons al weer bijna tijd om naar huis te gaan, dus wandelden we langs de gave grachten:


De mooie patriciërshuizen en andere grachtenpanden, zoals het Meisjeshuis:


of zoals deze Delfts blauw geschilderde fiets die reclame maakte voor een café:


Of dit huis waar niet alleen veel luiken voor zijn, maar waar ook heel wat studenten onderdak in hebben gevonden:


Weer richting de parkeergarage, waar ik lang in de rij stond om te betalen en toen ik bijna aan de beurt was de betaalautomaat de geest gaf en we gelukkig heel harmonieus de rijen in elkaar schoven om voor de laatste werkende automaat te wachten!

Thuis gekomen eerst met Tara gewandeld en daarna lekker de benen omhoog en een groot glas sap genuttigd! Maar toen DD buiten een sigaretje opstak zagen wij duidelijk dat er weer onweer in de lucht zat, het Donderglas liep over:

Deze oude weervoorspeller reageert op de luchtdruk die vaak extreem daalt voor een onweersbui en dan loopt het blauw gekleurde water uit het glas, vandaar de oude spreuk: Gedonder in de glazen!

Zo jullie weten weer genoeg van onze wetenswaardigheden van gisteren, ben benieuwd welke kleuren mijn heup nog gaat krijgen, mijn scheenbeen wordt al aardig de kleur van het donderglas!

Fijne dag!

24 opmerkingen:

Judith zei

Wat een heerlijke dag! Met of zonder blauwe plekken, die ben je zo weer vergeten, maar de herinnering aan een fijne dag met je dochter blijft! Goed weekend.

Anoniem zei

Gevallen vrouwen hóren de kerk in te gaan, dat weet je toch.
Jammer van je valpartij (gelukkig niks gebroken) en jammer van de regen. Maar wat geweldig dat je die schietspoel hebt gevonden die je al zo lang wilde; een troostcadeautje voor het vallen!!
Het beste met je blauwe plekken.
Groet, Rya

Wietskes Quilts zei

Wat een heerlijk blogje met zulke mooie foto's.
Prachtig!!
Nu maar hopen dat het allemaal een beetje meevalt met je heup want daar zit je nu met alle zorg om je moeder niet echt op te wachten he?
groetjes
Wietske

Saskia Smit zei

Sterkte en ik ben benieuwd naar je schietborduurtje.

Gerda Hartman zei

oh, wat een pech. Ik voel met je mee, maar verder heb je een geweldige dag gehad. Fijn weekend alvast.

quilting Jeannet zei

Leuk Lida, Delft is zo dicht bij en ik kom er eigenlijk ook zelden, toch maar eens heen gaan binnenkort.

Jessie zei

Een gevallen vrouw, dat nog wel in de kerk. Gelukkig hebben jullie wel de markt kunnen bezoeken. Beterschap met alles!

Anoniem zei

Een gezellige dag met prachtige foto's om nog eens van te genieten.En als compensatie voor het vallen de schietspoel.
En dat borduurtje heb je straks in no-time klaar!
rustige dag vandaag
groetjes,Truus uit Drenthe

Gerard zei

Wat een heerlijk dagje uit heb je gehad, ondanks de ochtend regen toch allerlei leuke en mooie dingen gezien en gekocht. Bedankt voor de uitleg van het gedonder in de glazen en ook nog een mooi gevormde glazen onweersvoorspeller!

Heleni zei

Ach wat een schuiver heb je gemaakt. Meestal komt de pijn en blauwe plekken een dag later. Je hebt gelukkig wel een leuke dag gehad met je dochter.

GRANNY'S HOUSE zei

Zulke schuivers moet je eigenlijk niet hebben op onze leeftijd, maar mijn DH heeft er kortgeleden ook een gehad en hij heeft er nog steeds erg veel last van.
Gelukkig was het voor jou een leuke dag en kon je de pijn even vergeten, sterkte met je heup en benen, het zal nog wel erger worden.

Knuf
Ines

Marga (MarPie) zei

Dank je wel voor de tour erg leuk.
Binnenkort toch zelf maar eens gaan kijken.
Succes met alle blauwe plekken.

Groetjes,
Marga♥

Bernadette van Gils zei

mooie plaats is Delft toch, ook ondanks de regen.
Vervelend voor je dat je de kerk ingevallen bent en hoop da tje nie tte veel last ondervind daarvan.
De graftombe en de grafstenen zijn schitterend, ik ben er enkele jaren geleden ook geweest.
Leuk die schietspoel, die zie je niet vaak meer en zeker geen orginele
veel plezier met borduren
groetjes
Bernadette

marga zei

he wat vervelend dat je zo bent gevallen. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn maar dergelijke dingen overkomen je gewoon. Toch nog een gezellig dagje geworden ondanks alles.
Groeten
Marga

Ageeth Dorsman zei

Ondanks die nare valpartij (ik hoop, dat je er niets meer van voelt!) toch
een heerlijk dagje gehad. Prachtig, die kerk van binnen (behalve dan die
gemene engeltjes) en ook supergaaf, dat je een schietspoel hebt kunnen
bemachtigen! Die wordt vast geweldig,
met het borduurtje erin.
Fijn weekend en groetjes van Ageeth

Rian, zei

Het is in ieder geval een dag geworden die je niet snel vergeet, Lida. Ik hoop dat de heup je geen vervelende poets gaat bakken. Zitten we niet meer om verlegen hè. Op onze leeftijd worden we steeds zuiniger op alles wat nog goed functioneert.
Prachtige foto's, en mooie schietspoel. Volgens mij liggen er in "mijn" kringloop ook al een poosje twee te liggen. Zal dinsdag meteen eens kijken, dan heb ik weer 'dienst'. Nooit aan gedacht dat daar een borduurtje in kan. INSPIRATIE :))
Fijn weekend

AnitaS zei

Jammer van het weer en zonde dat je weer moest vallen. Ik hoop dat de schietspoel het leed wat verzacht.

petronella zei

Wat een leuk dagje uit!! Je hebt er weer een prachtig verslag van gemaakt! En geniet van DD!! Ze zijn zo maar weer vertrokken!

Chris zei

Oohhh, gelukkig was het dát soort gedonder, haha. Ik was even bang voor ander soort vervelende dingen.
Leuk is Delft. Chago en ik waren er 22 jaar geleden, kan je nagaan. Maar ik weet het nog precies. We waren toen 25 jaar getrouwd en hebben een herinneringsbord laten maken. Hangt in mijn Idylle. Fijn weekend Lida en liefs van mij.

Anoniem zei

Oh, Delft is zo mooi. Buitenlande gaten stren we altijd naar Delft. Veilig er dan Amsterdam! Ik vergeet nooit dat er ooit eens iemand terug kwam die vertelde over een dood hondjein een kerk Erik niks van het verhaal begreep! Pas later dacht ik aan het grafmonument. Anny van rafelsenrozen.

mieke zei

Hele mooie foto's laat je zien.
Jammer dat je met een knieval binnen moest komen !
Geen letsel overgehouden ?
Leuk dat donderglas.
Mag ik vragen wat ' men ' voor zo'n schietspoel vraagt ?
Volgens mij heb ik er ergens op zolder nog 1 liggen.
Ook nog houten ' pinnen ' waar garen opgewonden zat.
grtjs Mieke

potapusha zei

Honing, Lida! Je hebt een mooie blog en een heleboel interessante dingen die je leert van je kleine verhalen))))


Natalie)))

Berna zei

Delft staat nog steeds op ons museumdaglijstje. Toch binnenkort maar eens doen. Het ziet er mooi uit.

Willeke zei

Leuk verhaal over Delft; alle borduurtjes (zag ik nog een bekende op de foto's) en het prachtige donderglas (wist niet dat de spreuk daar vandaan kwam. Leuk)
Hoe is het met je huisje? heb je 'm al af? Nog 2 dagen te gaan he?
groetjes,